A fogyás pszichológiája #2

II. Hogyan tudjuk leadni a túlsúlyt?

Miután ráébredtünk az okaira annak, miért is lehetünk túlsúlyosak, nekiállhatunk a megoldás megkeresésének. Mint már kiderült talán az Ön számára: az egyik legfontosabb teendő: információkat gyűjteni a témáról. A fogyásról, az ételekről, a mozgásról, önmagáról. Nagyon sok könyv, internetes oldal, újság, stb. foglalkozik már a fogyás kérdéskörével. Minél többet olvas el, annál inkább tudni fogja, mi igaz és mi nem az állítások közül. A dietetikus felkeresése is hasznos, valamint a naplóírás – mint már említettem – szintén többrétegű adathalmazzal szolgál ingyenesen önnek, önmagáról.

A tények:

– Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, akkor idővel hízni fogunk

– Ha kevesebbet viszünk be és/vagy többet használunk fel, akkor idővel fogyni fogunk

-Az alapanyagcsere bizonyos határokon belül felgyorsítható

– Ha éhezteti magát, az alapanyagcsere lelassul

– A kalória mennyisége és a táplálék minősége fontos. Nem mindegy, mennyi tápanyaggal visszük be a napi kalóriamennyiséget. A szervezet többszörös túlevésnél is tud éhezni, ha a kalóriák csupa értéktelen, tápanyagtól mentes termékkel kerülnek be. (A kefír/natúr joghurt jobb, mint a gyümölcsös joghurt, s a gyümis joghurt sokkal jobb, mint a chips.)

– Ha egyszerre rendszeresen sokat eszik, kitágul a gyomra

 

A sikeres fogyás 5 alapeleme:

1. Diéta: a kiegyensúlyozott, egészséges diéta nélkül nagyon nehéz lesz lefogynia. Kevés szénhidrát és zsiradék, sok gyümölcs és zöldségféle, változatos étkezés, kisebb adagokkal, kalóriákat számlálva.

Reális elvárásokat támasszon magával szemben: 5-10 százalékos fogyás 3-6 hónap alatt reális és teljesen elfogadható.

Táplálkozzon tudatosan: koncentráljon az ízekre és mindig szakítson időt az evésre. Tartózkodjon az energiadús ételektől, csakúgy, mint a magas cukor-, illetve zsírtartalmúaktól. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de ehhez nem muszáj a kalóriákat számolni.

Ne tagadjon meg magától semmit! Ha valamit tilos enni, nehéz kibírni, hogy ne fogyasszunk belőle, ehelyett engedélyezzen magának minden héten kis mennyiségű csokoládét vagy süteményt.

Próbáljon rendszeres étkezési szüneteket tartani! Ne hagyjon ki egy ilyen szünetet sem és mindig lakjon jól! Aki folyton majszol, nassol valamit, az sosem tudja meg, milyen a jóllakottság érzése.

Édességet csak desszertként, az (rendszeres időközönkénti) étkezések végén egyen, ne az azok közötti „üresjáratokban”! Aki édességet eszik, mikor éhes, csak a farkasétvágyát növeli. Ajándékozza el a lakásából a nyalánkságokat – hiszen ha nincs egyáltalán finomság, könnyebb ellenállni. Ha hirtelen elfogja a torkosság, ha valami édességet kíván nagyon, várjon öt percet: az érzés leggyakrabban olyan gyorsan távozik, amilyen hirtelen érkezett.

2. Mozgás: rendszeres mozgás, amely felpörgeti a szívritmusát a megfelelő értékre és ott is tartja min. 45 percig. 20 perc után indul be a tárolt zsírok égetése, ha a megfelelő szívritmus-zónában van. Mivel az izmok fejlődnek, idővel a testnek több energiára van szüksége. Csempéssze mindennapjaiba a mozgást: hagyja a liftet és a mozgólépcsőt, intézze ügyeit autó helyett biciklivel vagy gyalog.

3. Víz: méghozzá sok-sok víz! Kellemesen és kalóriamentesen eltelít, segítségével a szervezete könnyebben meg tud szabadulni a káros, feleslegessé vált anyagoktól. Cukros gyümölcslevek, üdítők, limonádé és különösen hizlaló alkoholtartalmú italok helyett igyon vizet, ásvány- vagy forrásvizet, édesítőszer nélküli teát. Ha mindennap lemond egy pohár kóláról, megspórol 100 kilokalóriát – és évente 5 kiló pluszt.

4. Kitartás: mindenhez idő kell. Kitartás nélkül a legtökéletesebb fogyókúra sem ér semmit. Valamint jobb, ha megbarátkozik a gondolattal: a kitartás itt az élete végéig tartó odafigyelést is jelenti.. Életforma-váltás nélkül ugyanis nagy valószínűséggel újra és újra meg fognak jelenni Önön a sikeresen leadott kilók.

5. Önszeretet: érdemes lenne ezt az összetevőt említenem az első helyen, olyannyira fontosnak vélem a sikerhez. Azzal, ha elkezdi szeretni és elfogadni önmagát olyannak, amilyen és ezzel nyitottá válik a változtatásra, új élmények megtapasztalására, új életmód kialakítására, új ételek kipróbálására, akkor nagy valószínűséggel sikerrel le fog fogyni. Hiszen ha szereti önmagát, akkor szeretettel engedi el a már feleslegessé vált kilókat is saját testéről, amiket bánatában, félelmében, figyelmetlenségből, stb. gyűjtött magára.