érzelmeink

Bizonyára észrevetted, hogy mennyivel könnyebb gondolkodni dolgokról (mások dolgairól különösen), analizálni és elemezni azt, esetleg panaszkodni róla, még akkor is, ha fájdalmas témáról van szó. S mennyivel nehezebb megengedni magunknak, hogy át is éljük a témával kapcsolatosan bennünk megjelenő érzéseinket! Pedig ahhoz, hogy “túl juss” (megértsd a lényegét és tovább tudj lépni) egy-egy fájdalmas, szomorú, csalódást keltő élményeden, ahhoz pont az kell, hogy érzelmileg IS átdolgozd: megengedd magadnak, hogy biztonságos keretek között átéld az érzéseidet. Minden érzést, válogatás nélkül: dühöt, szomorúságot, kétségbeesést, szégyent, csalódottságot, reménytelenséget, gyűlöletet, megkönnyebbülést, zavart, stb. Bármi is jön fel, bármi is jelenik meg benned, az ott van, az rendben van. A feladat csak annyi számodra, s ez a legtöbb amit tehetsz, hogy szabadon átéled.

szoptatas_es_siras_big

Fájdalmas, tudom. De az is fájni fog ám, ha nem foglalkozol vele! Energiáid egy része ugyanis letapadva ott marad abban az élményben, s minél nagyobb hatású az az élmény, annál több energiádat köti le. Valamint tudnod kell azt is, hogy nem tudunk “szelektálni” az érzelmeinkben: ha nem akarjuk érezni a fájdalmasabb, kellemetlenebb érzéseket, akkor az örömteli, kellemes élményeket is eltávolítjuk magunktól. Az érzések ott vannak a szívünkben, ha nem foglalkozunk velük, akkor az örömteliek is el fognak kerülni (ott vannak, de ugyanúgy nem tudatosodhatnak, mint ahogy a fájdalmasakat nem akarjuk, hogy tudatosodjanak). Ez csak idővel szokott feltűnni az embereknek, hogy kevésbé éreznek, kevésbé örülnek, kevésbé vagy egyáltalán nem élvezik az életüket.

Mit tudsz tenni? Cselekedj! Teremts helyet és időt rendszeresen arra, hogy önmagaddal légy biztonságos keretek között (egy szobában, egyedül), ahol szabadon meg tudod élni az eddig elrejtett érzéseidet, fájhatsz, sírhatsz, biztonságos keretek között dühönghetsz (párnát püffölhetsz, belekiabálhatsz, széttéphetsz régi reklámújságokat pl.), stb. A rendszeresség a lényeg, meg az, hogy adj elegendő időt magadnak. Elővehetsz régi fényképeket, megnézhetsz olyan filmet, amely segít számodra, hogy feljöjjenek az emlékek, hallgathatsz olyan zenét, ami segít felhozni az érzelmeidet. A lényeg, hogy menj bele, éld át, érezd végre, amit nem hagytál eddig magadnak átélni!

zsepik

Meg akarod érteni, mi az, hogy önismeret, milyen területei vannak, milyen módokon lehet elsajátítani.

Ha konkrét kérdésed, problémád van, s arra keresel ötleteket, megoldásokat, akkor kattints ide!

Tesztek, online tréningek, online vagy személyes közös munka velem – kattints ide, ha azonnal belefognál.