Az önismeretről

Mi az önismeret?

Önmagad mélyebb megismerése különböző élmények, tapasztalatok megélése, azok feldolgozása és önmegfigyelés során alakul ki. Figyelned kell érdeklődésed tárgyára (jelen esetben önmagadra) ahhoz, hogy megismerd azt: mélységeit, vágyait és félelmeit, elvárásait és idegenkedéseit. Érdemes nyitottan állnod önmagadhoz, s mindenre kíváncsinak lenned – nem csak arra, amit könnyű meglátni, ami szerethető és könnyű elfogadnod. Ha teljességre vágysz, ismerni ki is vagy, akkor a kevéssé szép oldalt is meg kell ismerned. Megismered, majd megszereted.

jin-jang

Miért van rá szükség?

„Ismerd meg önmagad” mondja a mondás, és nem véletlenül: a körülöttünk lévő valóságot érzékszerveinken átszűrve tapasztaljuk meg, s ha nem ismerjük saját magunkat, érzéseinket és gondolatainkat, fantáziáinkat, vágyainkat, preferenciáinkat (miket kedvelünk) és ellenszenveinket, tudattalan motivációinkat, a múlt élményeiből fakadó vonzásainkat és taszításainkat, akkor mintegy báb hajlamosak lehetünk automatikus reakciók sorozataként élni a mindennapokat. Ilyenkor van az, hogy ismétlődően ugyanazokban a (sokszor fájdalmas) helyzetekben találod magad, s nem érted, miért is történik meg ez újra és újra.

orrszarvu

Mi a hatása, előnyei?

Az önismeret az alapja a reális önbecsülésnek és önbizalomnak. Ehhez rendszeresen tapasztalnom kell azt, hogy bízhatok önmagamban, mivel kitűzött céljaimat elérem.  Ahhoz, hogy elérjem a célom, két dolog kell: reális cél és kitartó munka. Mindkettőhöz önismeret kell: ne tűzzek ki magam elé elérhetetlen célokat és a megfelelő módon motiváljam önmagam, hogy mindvégig kitartsak.

Mivel döntéseink amúgy sem csak észérvek alapján elménkből születnek, hanem érzéseink és tudattalan mechanizmusaink is hatnak rájuk, ezért aztán ahhoz, hogy valóban a vágyott életet alkothassuk meg és élhessük, ahhoz elengedhetetlen az önismeret. Ismerete érzelmeinknek, vágyainknak, elképzeléseinknek, félelmeinknek, mivel mindezek hatni fognak arra, milyen életet élünk. Hatni fognak az összes emberei kapcsolatunkra, munkahelyi sikereinkre, párkapcsolatainkra, testi egészségünkre, az egész életvezetésünkre. Arra, hogy végül azt az életet fogjuk-e élni, amit valójában szeretnénk, amiben valójában jól éreznénk magunk.

Meg akarod érteni, mi az, hogy önismeret, milyen területei vannak, milyen módokon lehet elsajátítani.

Ha konkrét kérdésed, problémád van, s arra keresel ötleteket, megoldásokat, akkor kattints ide!

Tesztek, online tréningek, online vagy személyes közös munka velem – kattints ide, ha azonnal belefognál.