A fogyás pszichológiája #1

Napjainkban nagyon sokan elhízottak, az egyik népbetegségünk is ez. Pár gondolatomat és tapasztalatomat vetettem papírra – hátha segít azoknak, akik készen állnak a változásra. Kihangsúlyoznám, hogy nem vagyok dietetikus szakember (úgy vélem, az információ gyűjtés során nagyon hasznos a megfelelő szakember támogatását igénybe venni)és sosem volt rajtam 8 kilónál több. Viszont azzal a nyolccal eléggé megküzdöttem és nagyon sokat olvastam a témában. 

I. Miért van rajtunk túl sok súly?

Az első és legfontosabb kérdés, amit szükséges feltennünk önmagunknak ahhoz, hogy lefogyhassunk az az, hogy miért is van rajtunk túl sok súly. Igen, a racionális válasz az lesz, hogy azért, mert huzamosabb ideig több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit aztán felhasználunk. A többi zsír formájában lerakódik.

Lehetséges, hogy egyéb testi okai vannak annak, hogy több tápanyag raktározódik a szervezetünkben? Ennek kiderítéséhez javaslom a teljes kivizsgálást: vérkép, vizelet, éhgyomri vércukor érték, stb. és egy jó háziorvos sok kérdést tisztázhat. Hormonális zavarokra is utalhat a megnövekedett testsúly ugyanis.

Az is lehetséges, hogy terhesek voltunk, vagy egyéb racionális oka van annak, hogy most azzal a kérdéssel vagyunk kénytelenek foglalkozni, hogy hogyan adjuk le a túlsúlyunkat.

 

Lelki okok

Lelki okai is lehetnek azonban (és többnyire vannak is!) a huzamosabb ideig rajtunk levő túlsúlynak. Az okok felismerése alapvető ahhoz, hogy tartós változást hozzon létre életében. Ennek hiányában sokkal valószínűbb egy újabb kudarcba fulladt fogyókúra, illetve az, hogy „tünetváltást” ér csak el (lefogy ugyan, de mondjuk rászokik az extrém gyakori sportolásra – s ez szintén nem támogatja abban, hogy boldogabban élje az életét). Nem koplalni kell, hanem tudatosan táplálkozni: a sikeres fogyás a fejben dől el.

 

A felismerés módja első sorban az önmegfigyelés: javaslom, figyelje meg önmagát:

– mennyit eszik (annyit, mint más hasonló korú és nemű ismerőse, vagy többet?)

– mikor eszik többet, mint általában?

– miket eszik általában, milyen típusú ételt választ(ana) szíve szerint?

– van-e bizonyos helyzet/érzelmi állapot/napszak/évszak, amikor hajlamos enni – többet enni, mint máskor?

 

Ehhez vezethet étkezési naplót, ami egy nagyon egyszerű megoldás arra, hogy növelje az önismeretét. A feladat, hogy leírni a kérdéssel (fogyás) kapcsolatos minden megfigyelését, érzését. A napló nem ítélkezik, mindig ráér Önre, s nem utolsó sorban: visszaolvasható. Lehet speciálisan követni benne a nap során elfogyasztott táplálékokat, mennyiségüket és a bevitt kalória mennyiségét. Ezek alapján már egy hét alatt sok mindent megtudhat saját étkezési szokásairól (és készüljön fel, meg fog lepődni. Tudja: más szemében a szálkát is, magunkéban a gerendát sem..). Úgy két hét gyűjtés után javasolt dietetikus szakértővel együtt átnézni az adatokat.

A hosszabb idő (min.2 hónap) elteltével történő visszaolvasás jól mutathatja a fejlődését és az Ön számára kihívásos területeket.

 

Kérem, alaposan gondolja végig, melyik igaz ezek közül Önre:

azért vagyok túlsúlyos, mert

– a túlsúly elrejt

– megvéd a férfiak közeledésétől

– biztonságérzetet ad

– az étel/evés örömérzetet(=szeretetet) nyújt számomra

– lusta vagyok mozdulni önmagamért

– az érzelmeim (dühöm, szomorúságom, magányom, mérgem, félelmem) átélése helyett inkább eszem

– a bennem lévő ürességérzést telítem az étellel, pótolom a hiányt.

 

Természetesen lehetnek egyéb lelki okai is annak, miért elhízott és az is lehet, hogy egynél több választ talált igaznak önmagára nézve. A háttérben húzódó lelki ok felismeréséhez és kezelésükhöz szintén igénybe veheti szakemberek segítségét: pszichológus, kineziológus, sokat segíthet. Ám dönthet úgy is, hogy felismerve azt, hogy az étel valójában pótcselekvés (mint minden, amit túlzásba viszünk, az!), szembenéz a valódi kihívással és tudatosan abbahagyja a kerülőutak keresését. Ehhez belső támogatást nyújt a relaxáció, meditáció. (Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata c. CD-je nagyon hasznos lehet!)

 

2010.08.12.