A fogyás pszichológiája #3

Az elengedésről

A túlsúlytól való megválásunk során óhatatlanul fel fog merülni az elengedés kérdésköre. Minden változás során el kell válnunk a régitől, hogy beengedhessük életünkbe az újat. Sokak számára – akiknek életük korai szakaszában sok vagy traumatikus változással kellett szembenézniük – ez ijesztő lehet.

Az elengedés során ugyanis egyfajta űr keletkezik bennünk, egyfajta üresség annak a helyén, amit elengedtünk – legyen az egy szokás, egy ember, egy élethelyzet, egy szerep, egy szenvedély.. Valami elmúlt és az új még nem született meg. Ez egy átmeneti állapot, a szünet két ritmus között. Ezt sokan nehezen bírják kivárni, mindenáron pótolni akarják az űrt valami mással: étellel, szórakozással, másik emberrel/szereppel/helyzettel, stb.

Azzal, ha tudatosan számít erre az üresség-érzetre, máris nagyobb esélye van arra, hogy kibírja cselekvés nélkül, türelmesen várakozva, míg kialakul a következő kör. Illetve tudatosan beilleszthet új és Ön által vágyott dolgokat az így felszabadult helyre: mozgást, új hobbit, élményeket, új dolgok tanulását, stb.

További trükkök

Ne hagyja magát lebeszélni! A kövérségre való hajlam ugyanolyan veszélyes, mint maga a kövérség. Az, hogy mit és mennyit eszik, csak Önön múlik. A sikeres fogyás fejben dől el: figyelje, vizsgálja meg étkezési szokásait, rossz beidegződéseit motivációján keresztül.

Bevásárlás előtt írjon listát és ragaszkodjon, tartsa is magát hozzá! Soha ne menjen éhesen a boltba! Haladjon lépésről lépésre: régi szokásait fokozatosan cserélje az újakra.

Minden siker után jutalmazza magát, dolgozzon ki egy személyes jutalmazási rendszert, természetesen ne étellel. A nehéz pillanatokban gondolja át, mely alkalmak, dolgok akadályozták Önt abban, hogy jól csinálja.

Keressen magának küzdőtársat: egy barát, barátnő, kolléga vagy akár egy profi, aki éppen annyira elszánt, mint Ön, jól jöhet a nehéz pillanatokban, hullámvölgyekben.

Lehetőleg egyszer egy héten mérje le súlyát, folyamatosan legyen tisztában értékeivel.

 

Kitartást és sikert kívánok célja eléréséhez!

2010.08.12.