mozgás

Ami mozog, az változik – tehát él!

Az idők kezdetén mindennapi betevőnkért nap mint nap fizikailag is meg kellett dolgoznunk: a férfiak csapatban vadásztak, a nők közösen bogyókat gyűjtögettek. Ezek a tevékenységek megadták testünknek mindazt a napi mozgás-szükségeletet, amelynek arra szüksége van az egészséges működéshez, az életenergiák megfelelő áramlásához. Továbbá  izgalmakkal is elláttak bennünket.

Sem akkoriban nem voltak, sem pedig háborúban nincsenek “depressziósok” – aki neurológiai szinten az volt, az többnyire meghal, mivel nem tud megküzdeni a helyzettel, a többiek pedig “meggyógyulnak”.

Ilyen kvázi “háborús helyzetet” teremthetünk mi is a testünk számára:

– ritmikusan ismétlődő mozdulatokkal járó sporttal (futás, úszás, kerékpározás, séta, nordic walking, stb.)

– csapatsportokkal (kosárlabda, foci, kézilabda, ping-pong, squash, stb.)

– párunkkal való intim együttlét során.

A titok:                     Csak csináld!

(vagyis ahogy a Nike mondja: Just do it!)

El kell kezdeni, ami néha valódi kihívásnak tűnik. Valahol,  valamikor el kell kezdeni a mozgást, és utána meglátod, már sokkal könnyebb lesz: hiszen már csak folytatni kell. Kezdheted otthoni takarítással, portörléssel, rendrakással. Aztán elmehetsz sétálni, kirándulni a haverokkal/barátnőkkel/pároddal. Majd jöhet a kocogás, a barátokkal való uszodai kirándulás/ping-pong…

A rendszeresség idővel egyszerűen átlendíti a nehezebb időszakokon és a sport hatására felszabaduló endorfinok biztosítják a jó hangulatodat is – a többi kedvező élettani folyamatról nem is beszélve (kisebb ruhaméret, elismerő pillantások, stb.).

A negatív, megterhelő érzések levezetéséhez is az egyik remek módszer a sportolás. Itt fontos, hogy dinamikus sportágat válassz, mint például futás, foci, vizilabda, biciklizés, box, thaibox, stb.

Később jöhetnek a nagyobb célkitűzések  amelyek legyőzésével valódi hősnek érezheted magad! Ha célokat tűzöl ki magad elé és lépésről lépésre el is éred azokat, az építi az önbecsülésedet, önbizalmadat. Járulékos hatásként pedig ráadásul míg elérsz a végponthoz, nagyon sokat tanulhatsz magadról, a kitartásod mértékéről, mikor vagy hajlamos feladni, mi visz mégis tovább, stb.

Felpörgetett életstílusunk mellett igen hasznos a nyújtást, relaxálást támogató mozgásfajták beépítése az életünkbe. Ilyen például:

– a jóga (rendszeresen végezve “három az egyben”: izmok nyújtása és átmozgatása, relaxáció és spirituális fejlődés)

– keleti harcművészetek.

Meg akarod érteni, mi az, hogy önismeret, milyen területei vannak, milyen módokon lehet elsajátítani.

Ha konkrét kérdésed, problémád van, s arra keresel ötleteket, megoldásokat, akkor kattints ide!

Tesztek, online tréningek, online vagy személyes közös munka velem – kattints ide, ha azonnal belefognál.