Indulatkezelési zavarok, önpusztító viselkedésmódok

Az érzelmek ereje felnőttek esetében is sodró lehet, s ha nem lehetséges őket beszéddel vagy egyéb elfogadható módon (sport, kreativitás, magányos dühöngés/sírás, stb.) levezetni, akkor egy idő után kontrollálatlan kitörés következhet be. (Jellemzően a negatív érzelmek kinyilvánításával van gondunk.)

A kontrollálatlan kitörés irányulhat kifelé, a külvilágba, ekkor törés, zúzás, üvöltés, támadás és egyéb agresszív cselekedetek megnyilvánulásával egyértelművé válik, hogy a személynek gondjai vannak indulatainak kezelésével (is). Ha egy tárgy vagy a másik ember sérülése sem vált ki lenyugvást, az még nagyobb problémát jelez.

Ha befelé, önmaga ellen nyilvánul meg a düh, akkor az vágások, falcolás, önkarmolás, harapás, kritikátlan szexuális kapcsolatok létesítése, „túlzott mértékű” cigeretta-, drog- és alkoholfogyasztás, végső esetben öngyilkosság formájában jelentkezhet.

Fontos, hogy az öngyilkosságot fontolgató ember gyakran ad jelzést a környezetének, mielőtt tettét végrehajtaná – ezért minden esetben vegyük komolyan az ilyen közlést!

A változás két úton történhet: belső, felismerésen alapuló módszerrel eljuthatunk a düh valódi forrásáig, valamint kognitív viselkedésterápiával megváltoztatható, kontrollálható az erőteljes érzelmekre adott válasz. Mindkét esetben a tudatossá tétel a kulcs, és javasolt együtt alkalmazni a módszereket.