függőségek

Függeni sok mindentől lehet: drogoktól (heroin, kokain, marihuána – igen, ez is okoz lelki függőséget! – amfetaminok, stb.), cigerettától, alkoholtól, kávétól, édességtől, társtól, testedzéstől, munkától, szextől, nyerőautomatától, sebességtől, veszélytől, stb.

Különbség van azonban abban (is), hogy az adott szer, a függőség tárgya milyen károkat okoz a személynek. Az alkohol, a heroin és a kokain, a cigeretta például mély és nehezen visszafordítható hatással bír – fizikai és lelki szinten egyaránt. Megköti, nehezen ereszti a hálójába került embert. A létrejövő kötődés befolyásának erőssége függ az egyén személyiségétől is.

Minden szenvedély agyi változásokat hoz létre és (többek között) az örömhormon (endorfin) felszabadulásával jár – ez vonatkozik a nyerőautomaták, a sebesség, a szex iránt érzett szenvedélyre is.

A hozzászokás megtörténtével (amelyhez a heroin esetében akár egy alkalom is elég!) elkezdődik a „hatalmi harc” a szer és az egyén között. Eleinte többnyire az önámítás folyik: én soha nem leszek függő; nekem erős az akaraterőm; bármikor abbahagyom; stb. Aztán a csapda szép lassan bezárul és az ember előbb-utóbb kénytelen rádöbbenni, hogy ezt a csatát elbukta. Elromlottak családi kapcsolatai, nincs munkája, régi barátai eltűntek mellőle, lopással, hazudozással, szexszel szerez pénzt, óriási tartozása van, hitelezői elől bújkál folyamatosan, társa mélységesen kihasználja és megalázza, egészsége megromlott, úgynevezett „barátai” átverték, stb.

Ekkor az őszinteség erejével elkezdődhet a talpraállás, amely többnyire visszaesésekkel tarkított hosszadalmas folyamat.

„Legnagyobb dicsőségünk nem abban áll,
hogy sosem bukunk el,
hanem abban, hogy minden alkalommal felállunk.” (Konfucius)

A hozzátartozók támogatása is fontos a sikeres leszokáshoz, a függőségben élő emberek többsége ugyanis társfüggő is – olyan kapcsolatokat hoz létre, ahol a saját boldogságának biztosítását a másik féltől várja el. A gyógyuláshoz viszont saját magának kell lépéseket tennie, senki nem teheti meg azokat helyette. Az aggódó hozzátartozók, barátok felkészítése emiatt döntő lehet a sikerhez.