Étkezési zavarok

Sajnos nagyon elterjedt tünetek manapság, mivel sokan úgy vélik – és a média, a kultúra meg is erősíti ezt -, hogy az érvényesüléshez a legfontosabb, ha valaki „megfelelő testtel” rendelkezik. Számtalan formájuk ismert, én itt csak pár elterjedtebb tünetet említek meg, és azokat is csak érintőlegesen. Ha érdekli a téma, érdemes tovább olvasnia! 

A kóros soványság, az önéheztetés, szakmai nevén anorexia nervosa eredetileg a közép-felsőosztálybeli fiatal nők betegsége, de ma már kezd túlterjedni ezen a határon. A betegek kóros testképpel rendelkeznek, önmagukat még akkor is kövérnek és undorítónak látják, amikor már csontsoványra fogyasztották magukat.

A betegség tünetei lehetnek:

– gondolkodásuk állandóan az étel és az étkezés körül forog

– megtagadják a közös étkezéseket vagy a nyilvános helyen való evést

– ha nem sikerül kibújni az étel elfogyasztása alól, akkor evés után hosszabb időre eltűnhetnek a mosdóban, hogy kihányják az ételt

– extrém mennyiségű sportolás

– régi barátságok megszakadása

– új barátok hirtelen előtűnése

– nagy, lógó ruhadarabok viselése

– speciális internet-site-ok használata (ún. „ana”/„mia” oldalak látogatása)

–  a menstruáció elmaradása

– sok folyadék fogyasztása

– hashajtók használata

A bulímia még rejtőzködőbb, nehéz észrevenni: a falásrohamokkal és önhánytatással járó kórkép jól megbújik a mindennapokban. Túlsúlyt ritkán okoz, a hozzátartozók számára feltűnni a rendszeresen nagymennyiségben eltűnő étel, a hányásnyomok és hányásszag és a romló fogazat szokott.

Férfiak esetében az inverz-anorexia betegséggel szembesülhetünk: az izomzat szteroidokkal, testépítő porokkal való extrém méretűre növelése, az edzőteremben töltött sok-sok óra, a testtel való foglalkozás a személy életének középpontjában áll, minden mást kiszorítva onnan.

Annak belátása, hogy ezek súlyos betegségek, az érintett személyek számára igen nehéz, legtöbbüknek támogatásra van szüksége a gyógyuláshoz. (Bizonyított, hogy a testérzékelés torzulása agyi szinten történik, nem akaratlagos.)

Az anorexia kifejezetten veszélyes, gyakran halállal végződik. Ha gyanakszik, hogy Ön, illetve gyermeke/barátja/ismerőse ebben a betegségben szenved, kérjen segítséget szakembertől!