a pozitív pszichológiáról

A pozitív pszichológiai megközelítés legkönnyebben az optimista hozzáállással írható le: egyfajta bizonyság arról, hogy minden, ami történik velem, az életemben, annak oka, méghozzá pozitív, a fejlődésemet támogató oka van.

A pozitív pszichológia megoldásokat és lehetőséget keres minden élethelyzetben. A pozitivitás nem azt jelenti, hogy tagadjuk a problémákat és „homokba dugjuk a fejünket”, hanem azt, hogy a látszólag negatívban meglátjuk a pozitívat, az értéket. 

„A rácsok előtt ketten ülnek, foglyul estek egyszer régen  – az egyik az utca mocskát látja,  a másik a csillagokat az égen!” (Dale Carnegie)

Ez a hozzáállás alapvetően változtatja meg életünket –  az áldozati szerepből az irányítóvá emel bennünket. Úgy vélem, hogy ez az egyik legerőteljesebb lépés, amit megtehetünk a változás érdekében.

Mindenből, ami velem történik, hajlandó vagyok tanulni – ha csak ennyit kijelentünk, már gyökeresen megváltoztattuk életünk irányát. Nincs értelme ellenszegülni a külső körülményeknek és azokat okolni. Amint feladjuk a körülményekkel, az emberekkel való szemben- és ellenállást, megtapasztalhatjuk a belső szabadságot.

A pozitív pszichológia ereje abban rejlik, hogy bármilyen helyzetbe is kerüljünk, a döntés szabadsága a miénk, hiszen minden pillanatban megválaszthatjuk nézőpontunkat: aggodalmaskodhatunk és panaszkodhatunk az élethelyzetünkön, ám dönthetünk úgy is, hogy felvesszük a kesztyűt és megkeressük a helyzetben a nekünk szóló kihívásokat. Minden esetben mi vagyunk azok, akik a pohárban lévő ital mennyiségét megbecsülve azt kevésnek, illetve soknak ítéljük…

Ezen hozzáállás segítségével életünk kalandok sorozatává válhat, valamint segítségével megérthetjük lényünk igazi magvát, és vele együtt egy újfajta összetartozást élhetünk át.

[További információk: pozitivpszichologia.lap.hu; Kurt Tepperwein: A pozitív pszichológia ereje; www.optimista.hu]