mindennapi stressz

Mint ahogy itt olvashatta, a stressz lehet „jó” vagy „rossz”. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mondjuk egy intenzív edzés kapcsán él át a szervezetünk stresszt (= „jó” stressz), vagy vállalkozásunk fejlődése kapcsán új és meglepő kihívások érnek minket – vagy mondjuk munkahelyi túlterheltség, munkahelyi bullying miatt éljük át a feszültséget, stresszt.

Mindegyik esetben kimutathatók szervezetünkben azok a kémiai, hormonális és fiziológiás változások, amelyek jelzik, hogy a kialakult helyzetre reagált a szervezetünk. Az elváltozások megfigyelhetőek. A különbség bennük hogy mennyire élvezetes számunkra az élmény és mennyire mi választottuk (mennyire áll befolyásunk alatt).

Felnőtt emberként ugyanis nehezen szoktuk megélni, amikor olyan történéseket élünk át, melyekre – úgy érezzük – nem vagyunk hatással, befolyással.

Az első és legfontosabb kérdés: biztos, hogy igaz ez? Biztos, hogy nem lehetünk rá hatással?? Munkahelyet lehet váltani. (Igen, lehet, hogy nem könnyű, de van, hogy életmentő.)

Az edzést, még ha nem is mindig örömmel vállaljuk, de mi választjuk. És érdekes módon éppen a tudatosan megválasztott, min.20 percig izzadásig végzett mozgás preventív, megelőző hatású a stresszel kapcsolatos betegségek kialakulása ellen!

Az első lépés mindenképp annak felismerése, hogy sok a stressz az életünkben.

A második pedig lehet a tudatos életmód-változtatás mindhárom szinten:

– testi: étkezésre való odafigyelés, elegendő alvás, rendszeres mozgás, feszültség és indulatlevezető felületek megteremtése, beillesztése a mindennapjainkba;

– szellemi feltöltődés: baráti beszélgetések, olvasás, színház, múzeum, kiállítások, filmek stb.;

– lelki: relaxáció, meditáció, önismeret növelése, önkifejezés.

S ezekkel a CSELEKEDETEKKEL vissza is vesszük az irányítást az életünk felett!