filmek

Filmajánló: Good Will Hunting

Hogyan lépjünk tovább, még akkor is, ha igen nehéz gyerekkorunk volt? Ehhez is remek példát mutat az alábbi film, melyet többszöri megnézésre javaslok, mivel olyan sűrű, hogy egy alkalom kevés hozzá. Elrejtve benne megtalálható A KULCS, a mondat, amely segít felszabadulni a múlt megkötő béklyóitól. Remek szereposztás, bravúros szinészi játék – az önismerethez és a múlt feldolgozásához ajánlom.

https://port.hu/adatlap/film/tv/good-will-hunting-good-will-hunting/movie-3476

——————–

Filmajánló: Gravitáció

Véleményem szerint jelen világunk kultuszfilmje a Gravitáció, amely teljes mértékben az űrben játszódik. Magányunk, magára maradottságunk, a másik nemmel való kapcsolatunk, meg nem oldott gyászunk, dühünk, életünk kudarca… minden benne van. És az is, hogy mi vezethet kifelé, mi segíthet abban, hogy ismét lábra álljunk.

https://port.hu/adatlap/film/tv/gravitacio-gravity/movie-132301

———————

Filmajánló: Vadon

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik.

https://port.hu/adatlap/film/tv/vadon-wild/movie-153560

——————–

Filmajánló: The Road Within

Három problámákkal küszködő fiatal, a Tourette szindrómás Vincent, az anorexiás Marie és a kényszeres Alex egy kocsiban találják magukat összezárva, szökésben egy intézetből, úton az óceán felé. Félig kényszerű összezártságuk során nem csak a külvilág nehézségeivel, hanem önmagukkal is szembe kell nézniük, miközben akarva-akaratlanul hatással vannak egymás sorsára.
Kacagtató-komoly road-movie egy kicsit másképp.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Road_Within

——————–

Filmajánló: Felhőatlasz

Brilliáns szereposztás, lebilincselő történet, mély mondanivaló: “Hogyan hatnak egymásra az emberi életek, a tettek és azok következményei a múltból kiindulva a jelenen át egészen a jövőig? Minden mindennel összefügg? Akció, rejtély és romantika szövi át a történetet, melyben egy gyilkos hőssé alakul át, egy egyszerű jótett pedig forradalmat inspirál a távoli jövőben.”

https://port.hu/adatlap/film/tv/felhoatlasz-cloud-atlas/movie-132328

——————–

Filmajánló: Harcosok klubja

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

https://port.hu/adatlap/film/tv/harcosok-klubja-fight-club/movie-9635

——————–

Filmajánló: Utazók

Csodálatos a jövő. Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel. Elvileg. A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát – és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat.
Olyanok, mint két hajótörött, a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek.
Ha életben akarnak maradni, meg kell érteniük, mi történt velük…

https://port.hu/adatlap/film/mozi/utazok-passengers/movie-179596

——————–

Filmajánló: A mások élete

Elgondolkodtató, emberi: A mások élete Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-masok-elete-das-leben-der-anderen/movie-79676

——————–

Filmajánló: Elit játszma

Tegyél fel mindent egy lapra!
Molly Bloom (Jessica Chastain) tehetséges profi síelő, aki az olimpiai aranyra hajt, ám egy baleset következtében fel kell adnia egész addigi sportolói karrierjét. A belevaló lány új álmok után néz: Los Angelesbe költözik, ahol személyi asszisztensként kezd el dolgozni, másodállásban pedig főnöke pókerklubja vezetésébe is besegít. Molly hirtelen a hollywoodi elit legbelsőbb köreiben találja magát, vendégei menő üzletemberek, híres sportolók, mozisztárok, rendezők.

https://port.hu/adatlap/film/mozi/elit-jatszma-mollys-game/movie-190717

——————–

Filmajánló: A Hullám

Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy projekthét keretében az osztálynak az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk, Rainer Wenger (Jürgen Vogel) úgy dönt, hogy valami teljességgel szokatlan, az átlagostól eltérő dolgot csinál a projektből. Tanári megbízatását önhatalmúlag átalakítja, és különös kísérletbe kezd az osztállyal: azt akarja, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az autokráciát – csak néhány napig. De ez a hét nagyon hosszú lesz mindazoknak, akik részt vesznek a kísérletben. És mindenki részt vesz. A diákok szokatlanul motiváltak. Azonban ami első pillantásra új kezdetnek, újfajta szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, szédületes gyorsasággal riasztó jelenségeket hoz felszínre. Wenger manipulációja lendületet kap, és őt magát is elsodorja. A csoport nyomást gyakorol a kívülállókra, egyes csoporttagok erőszakossá válnak, és van, akinek teljesen átalakul a személyisége. A kritikus hangokat elfojtják, az önként vállalt konformizmus diadalmaskodik. A Hullám – így nevezi magát a mozgalom – tagjai szeretnék átvenni az uralmat az iskola, sőt az egész város felett. Egyszóval: Wenger kísérlete “kiválóan” sikerül. És a tanár túlságosan későn parancsol megállj!-t. Megvalósul a fordított pedagógiai rémálom: mindenki engedelmeskedik!

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-hullam-die-welle/movie-93874

——————–

Meg akarod érteni, mi az, hogy önismeret, milyen területei vannak, milyen módokon lehet elsajátítani.

Ha konkrét kérdésed, problémád van, s arra keresel ötleteket, megoldásokat, akkor kattints ide!

Tesztek, online tréningek, online vagy személyes közös munka velem – kattints ide, ha azonnal belefognál.