tanácsadás

Az önismeret folyamatában fontosak a “tükrök”: a másik ember reakciói, véleménye, jelenléte nélkül sosem ismernénk meg magunkat, hiszen a másik fél az, akihez viszonyítva tudjuk a saját lényünket felfedezni.

Nem mindegy azonban, ki ez a “tükör”. Azokra az emberekre, akik közel állnak hozzánk, mind jellemző, hogy érzelmi kapcsolat is fűz hozzájuk minket, s innentől kezdve a visszajelzéseik már torzulhatnak: nem annyira őszintén mondják meg esetleg a bántó véleményüket, valamint a saját érdekeik is beleszólhatnak a véleményük kialakításába. Az is lényeges, hogy az önismereti úton a másik fél hol tart. Hogyan kaphatnál ugyanis hasznos és reális értékelést valakitől, aki önmagával sincsen tisztában? Hogyan láthatna/érthetne meg téged és a motivációidat jobban, mint önmagát?

Emiatt hasznos szakember támogatását igénybe venned az önismereti folyamatban, aki független, semleges és szakmai tudásával közelít a kérdésedhez. Választhatsz papot, lelki gondozót, pszichológust (általános életvezetési kérdésekhez és önismerethez), klinikai szakpszichológust (komolyabb/mélyebb lelki gondok esetén), pszichiátert (ha gyógyszerre lenne szükséged), coachot (konkrét cél eléréséhez), stb.

Gondold végig, hogy a különböző szakemberek közül melyikük tud leginkább támogatni a témádban való elmélyülésben. A kiválasztás során lényeges a szakember végzettsége (mennyi ideig és hol tanult, van-e gyakorlati tapasztalata, saját önismerete, mióta dolgozik a területen) és a személyisége, hogy számodra mennyire szimpatikus, mint ember. Döntened kell arról is, hogy férfihoz vagy nőhöz mész-e. Kezdetnek javaslom, menj ahhoz, akivel konfortosabban érzed magad.

Ha kiválasztottál egy szakembert, akkor az első személyes találkozás során ki fog derülni, hogy mennyire szimpatikus neked és tudtok-e együtt dolgozni. Miután megtaláltad a megfelelő szakembert, számíts rá, hogy az önismereti folyamat nem két találkozás során fog elmélyülni… Adj ennek is időt. Ahogy haladtok előre, az is lehetséges, hogy a kezdetben szimpatikus ember kevéssé lesz az, sőt, egyenesen ellenszenvessé válik. Ez jelezheti azt, hogy valami olyan területhez jutottál, amivel nehéz szembe nézned és emiatt a másik embert hibáztatod, ő tőle akarsz eltávolodni a folyamattól, az előrelépéstől.

Javaslom kitartani és szembenézni a kérdéssel – attól, hogy eltávolodsz a helyzettől, nem fog megoldódni…

Meg akarod érteni, mi az, hogy önismeret, milyen területei vannak, milyen módokon lehet elsajátítani.

Ha konkrét kérdésed, problémád van, s arra keresel ötleteket, megoldásokat, akkor kattints ide!

Tesztek, online tréningek, online vagy személyes közös munka velem – kattints ide, ha azonnal belefognál.