krízishelyzetek

Életünk során mindannyian többször élünk át krízishelyzetet. Minden olyan átalakulást ide sorolunk, amikor hirtelen nagymértékű változás következik be az életünkben.

Amikor először megyünk óvodába/iskolába, amikor munkahelyet váltunk, amikor megházasodunk vagy elválunk, amikor gyermekünk születik vagy meghal egy szerettünk, ha fejlődési utunkon olyan szakaszhoz értünk, amelynek hatására sok változás történik bennünk és/vagy körülöttünk… Az, hogy ez a változás várt, hogy örülünk-e neki, érdekes módon szinte elhanyagolható: a stressz amit okoz attól függ, hogy mekkora mértékű a változás. Éppen ezért a házasságkötés például egész magas (50 pont) értéket kap a Holmes-Rahe féle stress-skálán:

Holmes-Rahe skála:

Életesemény Érték
Házastárs halála 100
Válás 73
Különélés 65
Közeli családtag halála 63
Baleset, sérülés 53
Házasság 50
Állás, munkahely elvesztése 47
Nyugdíjazás 45
Családtag betegsége 44
Terhesség 40
Szexuális problémák 39
Új családtag befogadása 39
Üzleti problémák 39
Anyagi helyzet változása 38
Házassági konfliktusok 35
Nagyobb adóságok 32
Új munkakör 29
Gyermekek elköltözése otthonról 29
Problémák anyóssal, apóssal 29
Konfliktus a főnökkel 23
A munkaidő és a munkakörülmények megváltozása 20
Költözés, lakóhelyváltozás 20
Üdülés 19
Karácsony 19

Ellenőzheti, mennyire veszélyeztetett a stressz szempontjából: adja össze azon pontszámokat, amelyek az utolsó évben önnel történtek. Amennyiben a kapott pontszáma 150 alatt van, még nyugodtnak, stresszmentesnek mondható az éve. Amennyiben a pontszám 150-300 pont közé esik, közepes stresszhatás alatt áll. Ha a pontszám meghaladja a 300-at, ön rendkívül nagy stresszhatás alatt áll. Természetesen ez csak vázlatos megközelítés, fontos az esetek egyedi súlya.

Ezek mind-mind olyan helyzetek, amikről tudjuk, hogy nagy valószínűséggel át fogjuk élni őket (az emberek többsége átéli), viszont furcsa mód ez a tudás nem segít az aktuális élethelyzettel való megküzdésben. Végig lehet gondolni, hogy „mi lesz, ha” és pszichológusként azt mondom, javasolt is megtenni időnként. Azonban nem lehet teljesen felkészülni a tapasztalat élmény-oldalára.
Az életkörülmények egyik pillanatról a másikra történő drasztikus megváltozása nagyon igénybe veszi az alkalmazkodási képességet, s idő kell ahhoz, hogy az új helyzetben ismét önmagára találjon.

Egyéni különbségek is vannak abban, ki hogyan reagál a kialakult új helyzetre. A legjellemzőbb első reakció a tagadás, aztán a düh, végül a depresszió. Ezek után jöhet a belenyugvás, végül az elfogadás. A krízis mértékétől függően szükség lehet pszichológus szakemberrel történő támogató beszélgetésre. Hasznos lehet az is, ha utánaolvas a témának: ide kattintva  stresszel, halállal, gyásszal foglalkozó könyvek címeit találja.