A marihuána rövid és hosszútávú hatásai

2007-ben, csak az USA-ban naponta közel 6000 ember próbálta ki a marihuánát, kiknek nagyobb része 18 éven aluli fiatal volt. A kábítószerben található több száz vegyi anyag közül a delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) felelős az agyat érő hatásokra.

A marihuána – másik nevén fű – az egyik leggyakrabban használt illegális drog.

Agyi hatások

A fű felszívása következtében a THC a légzőrendszerből hamar az érrendszerbe kerül, s ezáltal a vérbe jut. Következtetésképpen, a vér az agyba, s a test egyéb részeibe szállítja a THC-t.

Az agy különböző területein eltérő mennyiségű receptorok vannak, melyekre a THC úgy gyakorol hatást, hogy azok megkötik a THC vegyületet. Az agy gondolkodásért és koncentrációért, érzéki észlelésért, koordinálásért felelős részein összetett receptorok vannak.

Rövid távú hatások

A marihuána már az első szívást követően szinte azonnal hatni kezd az agyra, s a hatás körülbelül 2-3 órán keresztül tart. Közben gyakran tapasztalható égő érzés a szájban, torokszáradás, vérben lévő szemek és megnövekedett étvágy.

A füvezés által okozott rövid távú hatások közé sorolható a gondolkodás, a problémamegoldó készség, ítélkezés és felfogóképesség, valamint a rövid távú memória gyengülése.

A marihuánát szívók viselkedése megváltozik, beszédük zavaros lesz, koncentráció és koordináló képességük romlik. Érzékszervi észlelésük – látásuk, hallásuk és tapintóérzékük – is hanyatlik.

Az élettani hatások tekintetében, a marihuána csökkenti a vérnyomást, míg a pulzusszámot emeli. Az alacsony vérnyomás és magas pulzusszám együttesen komoly veszélyeket eredményezhet, ugyanis az inhalációt követő egy órán belül négyszeresére növekedik a szívroham fellépésének valószínűsége.

A füvezés következtében továbbá szorongás, paranoia, hallucinációk és pánikrohamok törhetnek ki.

Hosszú távú hatások

A túlzott marihuána fogyasztás számos egészségügyi problémát válthat ki a későbbiek során is. A tartós használat ugyanis szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, s az öngyilkosságra való hajlam, valamint a skizofrénia kialakulásának valószínűsége is megnövekedhet.

Szintén említésre méltó a marihuána immunrendszerre gyakorolt hosszú távú hatása, konkrétan az immunrendszer legyengülése. Ha az immunrendszer legyengül, az emberek sokkal hajlamosabbak a betegségek és fertőzések elkapására.

A légzőrendszer tekintetében is elmondható, hogy a marihuána sokkal veszélyesebb anyag, mint a dohány, ugyanis 50-70 %-kal több karcinogén (rákkeltő) anyagot tartalmaz.

Ennek következtében megnövekedhet a tüdőgyulladás, valamint a tüdőrák kialakulásának valószínűsége.

A füvezés hosszú távon a szexuális életet is hátrányosan befolyásolhatja.

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/1358/Amarihuanazasrovideshosszutavuhatasai

(WEBBeteg – B.M.)