A pánikról – szorongás, félelmek, pánikroham

A pánikbetegség, illetve az ahhoz hasonlatos tünetek, sajnálatosan egyre gyakoribban fordulnak elő. A szakember számára látatlanban igen nehéz megmondani, hogy mik lehetnek a tünetek mögötti okok. Sokszor ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjük ezek felderítésének munkáját, gyógyszeres támogatásra van szükség egy pszichiáter kolléga bevonásával.

Minden ilyen esetben azonban nagyon hasznos elkezdeni az önmegfigyelést. Ez önállóan is végezhető, ha eléggé kézben tudja tartani a tüneteit az adott személy. A feladat az, hogy egyre tudatosabbá váljon azzal kapcsolatban, hogy mikor és miért törnek Önre a rohamok. A nehézség ebben az, hogy nem egy okról van szó, hanem okok összességéről. Pl. sokszor a front-változás, évszakváltozás provokálja a tünetek megjelenését.

Egy folyamatra készüljön, nem egyből fog sikerülnie visszaemlékezni, s az is idő, amíg a valószínűsíthető összes okot felderíti. Ám lépésről lépésre haladva, kitartással, egyre inkább vissza fog tudni emlékezni arra, mire gondolt mielőtt a roham jött, illetve egyéb összefüggések is elő fognak sejleni csak attól, hogy figyeli önmagát. (A naplóvezetés is igen hasznos eszköz ehhez!)

A homeopátiás szerek, illetve a frontérzékenységre alkalmazott szerek is támogathatják Önt abban, hogy a rohamok mennyisége tovább csökkenjen, ha Ön frontérzékenynek bizonyul – természetesen a pszichiáterével konzultálva kezdje el ezeket alkalmazni, ha egyéb gyógyszereket is szed.

Remek olvasnivaló a Szorongás, fóbiák, pánik c. könyv (http://www.libri.hu/konyv/szorongas-fobiak-panik.html), könyvtárban vagy antikváriumban bizonyára hozzá fog jutni.

A pszichológus szakember támogatni tudja ebben a folyamatban, illetve bizonyos okok felderítésében is hasznos támasza lehet.