megerősítő mondatok

A megerősítő vagy támogató mondatok (használják még az “affirmáció” kifejezést is) abban segítenek neked, hogy még jobban tudd a kitűzött célodra fókuszálni a figyelmed.

Például eldöntöd, hogy fél éven belül leadsz 5 kg/leteszed a nyelvvizsgát/kiolvasol 5 szakkönyvet.

Amellett, hogy természetesen cselekszel a kitűzött célod érdekében (tehát a fenti esetekben például sportolsz és diétázol; rendszeresen gyakorlod az idenegnyelvet; kiveszed a könyvtárból az első két szakkönyvet), rendszeresen mondogatod magadnak a cél érdekében kialakított megerősítő mondatokat: vékony és csinos vagyok, könnyebb vagyok, testem egészségesebb; könnyedé és helyesen használom az X nyelvet; remekül beosztom az időm, szakmailag folyamatosan fejlődöm, stb.

Érdemes megerősítő mondatokat tartalmazó hanganyagokat keresni, illetve létrehozni és rendszeresen hallgatni őket. Egyik ilyen alapmű (mivel 10 életterületet fed le és csupa pozitív állítást tartalmaz) Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata című CD-je.

A kitartás és rendszeresség itt is megtérül: minimum fél évet kell használni egy-egy megalkotott mondatot ahhoz, hogy elkezd tapasztalni a változást az életedben. Érdemes időt tölteni a megerősítő mondat megalkotásával (az adott érzésre koncentrálva, amit át szeretnél élni) és utána kitartóan ugyanazt használni, míg célod el nem éred. (És persze cselekedni. 🙂 )

Beírhatod a mobilod üdvözlő üzenetébe, kiragaszthatod a fürdőszoba-tükörre és egész nap mondogathatod magadnak – ha egyedül vagy, hangosan is. Egyik alapvető megerősítő mondat a Szeretem magam. Tükörbe nézve hangosan kimondva még hasznosabb.

A megerősítő mondatokhoz hasonló hatású, ha a vágyott célodat érzelmieleg is megmutató képekkel veszed körül magad.